Webdesign by

De Cluft

Welzijn en Gezond

Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

Mens en Samenleving

Mens en Samenleving

Mens Een rijk leven Het Kosmisch Plan Holisme Diabetes recepten 12 tips wanderen  Foodwatch Posiviteit Nieuws Missie Contact

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn


Waarom Tijd echt Kostbaarder is dan Geld

Heb je er weleens bij stil gestaan dat tijd een van de weinige dingen is die je nooit terug kunt krijgen zodra je het eenmaal hebt besteed? Tijd is kostbaarder dan geld, je kunt verloren tijd immers nooit terug verdienen. Hoe verandert dit inzicht jouw leven?
 


Zo Breng je Meer Gein in je Leven

Gein? Juist, plezier en genoegen. Vind je je leven saai en wil je de boel het liefst een beetje opschudden?

Zo ga je te werk!


Een saai leven is… saai

Alles gaat goed, je leven loopt op rolletjes, je zit op zich prima in je vel. Maar toch voel je dat er iets aan je knaagt. Je voelt dat je leven te saai is geworden. Je mist een stukje spanning, spontaniteit. Je wilt avontuur en plezier in je leven!

Als je het te ver hebt laten komen, en je leven compleet voorspelbaar is geworden, dan is het hoog tijd om in te grijpen. Want door het plezier, de actie en het avontuur terug te brengen komt er meer passie en levenslust naar boven!

Pak dingen anders aan!

Om te beginnen is het tijd om je leven onder de loep te nemen. Wat bevalt je niet? Wat zou je liever anders zien? Soms ben je zo gewend aan hoe je de dingen doet, dat je niet eens door hebt dat je er eigenlijk een hekel aan hebt.

Het kan gaan om kleine dingen – waarom moet je eigenlijk dagelijks een sprei en allerlei sierkussens van je bed afhalen, om ze de volgende ochtend er weer op te leggen terwijl jij de enige bent die het ziet? – Het kan ook gaan om grotere dingen, zoals het onder handen nemen van je manier van werken of een duidelijke beslissing nemen over een sluimerende vriendschap.

Gooi knagende zaken uit je leven

Wat vreet energie maar hoeft er eigenlijk helemaal niet te zijn? Misschien heb je jezelf een half jaar geleden opgelegd dat je een website wilt starten, en is er na zes maanden nog niets gebeurt. Ondertussen zeurt dat project al maanden aan je hoofd, en voel je je steeds weer schuldig dat je er nog niet aan begonnen bent.

Wil je het echt zo graag? Of kun je eigenlijk net zo makkelijk afscheid nemen van dat project? Zou je er eigenlijk liever vanaf willen? Precies, gooi het van je lijst en gooi het uit je leven. Weg met de knagende, energievretende projecten!

Dit geldt ook voor vriendschappen die niet meer werken. Een – vroeger zo mooie – vriendschap loslaten is niet leuk, maar het geeft je wel veel meer rust en ruimte in je hoofd als die persoon je alleen maar energie kost. Het geeft je de vrijheid om weer plezier te hebben.

Vergroot je comfort-zone

Terwijl je aan het afrekenen bent met nutteloze ballast uit het verleden, kun je eens onderzoeken hoe je je leven wat spannender kunt maken. Door dingen te doen die je nooit eerder hebt gedaan ervaar je meer spontaniteit en avontuur. Bovendien vergroot je je comfort-zone.

Doe dingen die je anders niet zo snel zou doen. Zeg ja tegen die avond stappen in een vreemde stad, of ga plan gewoon een backbacktrip door Europa voor deze zomer. Weeg niet constant alle voors en tegens tegen elkaar af. Vraag je af of de ervaring je een rijker mens zal maken, en of je het als een interessant avontuur kunt beschouwen.

Daag jezelf een beetje uit. Hoe meer dingen je doet die je een beetje eng vindt, des te diverser je leven wordt. Je stapt uit die beschermende bubbel waar je je nu in bevindt, en terwijl je dit doet maak je de bubbel steeds groter.

En hoe meer dingen je durft, des te meer dingen je zult durven. Je vergroot namelijk je zelfvertrouwen bij iedere overwinning op jezelf. Dus gooi jezelf af en toe een beetje in het diepe. Het leven is veel te kort om te blijven hangen in het verleden!

Van werken naar spelen: Heb gewoon een beetje schijt aan alles

Wat kan jou het schelen dat je iets bestelt in een restaurant dat je misschien heel vies vindt? Wat maakt het uit als die avond stappen misschien niet leuk zal zijn? Waarom zou je niet gewoon eens in een tentje in je achtertuin slapen?

Doe eens gek. Speel en heb plezier. Leuke herinneringen zijn ontzettend veel waard, doe dus je best om er zoveel mogelijk van te verzamelen. Als je leven vroeger leuker was dan nu, dan is het nu tijd om daar wat aan te doen.

Je hoeft niet meteen te gaan bungee-jumpen

Maak kleine aanpassingen, en merk hoe groot het resultaat kan zijn. Jezelf bevrijden van een knagend zeurproject voelt net zo fijn als je rijexamen halen. Je bent bevrijd van iets vervelends wat je bovendien aan jezelf had opgelegd.

Je leven leuker maken hoeft geen extreme vormen aan te nemen. Doe gewoon de dingen anders. Doe dingen die je leuker vindt dan de dingen die je normaal zou doen. Boek een goedkoop nachtje weg, ga naar de film, sta heel vroeg op en ga lekker hardlopen bij zonsopgang. Organiseer een diner voor al je vrienden, ga naar een feest of doe eens een heerlijke relaxdag op de bank of in de spa.

Niemand bepaalt dat je leven moet draaien om werk. Kijk maar naar je kinderen, die willen het liefst dat je de hele dag speelt. Gooi saaiheid overboord. Nu is het moment om plezier te beleven. Met een beetje verandering haal je al snel een heleboel sjeu in je leven, al weet niemand precies wat dat betekent!

Een rijk leven
is een leven vol met bijzondere ervaringen en liefdevolle mensen om je heen.

Met deze vier tips maak je jouw leven rijker!

Een rijk leven dat de moeite waard is

Steeds wanneer je jezelf een klein beetje richting een sleur beweegt, ga je je afvragen waarom je leven niet wat meer gein heeft. Waarom stap je niet enthousiast uit je bed ‘s ochtends? Hoe kun je er voor zorgen dat je leven echt de moeite waard wordt?

Een rijk leven is een leven dat spannend, opwindend, leuk, verrassend en inspirerend is. Het heeft niets te maken met geld, het heeft te maken met je levenskwaliteit. Het draait om de perceptie die je zelf van je leven hebt.

De onderstaande vier tips helpen je je leven eenvoudig te verrijken. Niet door geld te verdienen, maar door het leven te ervaren.

1. Focus je op mensen en ervaringen

Het is zo makkelijk om je te verliezen in spullen. Spullen zijn betoverend, ze geven ons het idee dat ze ons gelukkiger kunnen maken. We vertellen onszelf de meest onmogelijke verhalen rondom spullen (zoals: “als ik die nieuwe laptop heb, krijg ik vanzelf zin om mijn scriptie af te typen”), we houden onszelf voor de gek.

Spullen maken ons niet gelukkig, ze bepalen niet de kwaliteit van ons leven. Een rijk leven draait niet om luxe auto’s, jacuzzi’s in de tuin of dure merkkleding. Een rijk leven draait om twee dingen: liefde en herinneringen.

Je krijgt mooie herinneringen in je leven wanneer je je richt op het hebben van bijzondere ervaringen. Je krijgt meer liefde in je leven wanneer je je richt op fijne mensen. Verlies je dus niet in dingen. Verkies mensen en ervaringen boven spullen, en je zult je leven automatisch rijker maken.

2. Maak zoveel mogelijk nieuwe herinneringen aan

Steeds wanneer je iets ervaart dat nieuw voor je is, maken je hersenen veel herinneringen aan. Omdat de ervaring zo nieuw voor je is proberen je hersenen zoveel mogelijk details op te slaan.

Steeds wanneer je iets ervaart dat je al eerder hebt gedaan, zoals het bezoeken van je lievelingsrestaurant, dan maken je hersenen weinig nieuwe herinneringen aan. Je hersenen slaan namelijk niet zo graag dubbele informatie op, dus worden alleen bijzondere kenmerken van je restaurantbezoek opgeslagen.Wanneer je terug kijkt op je leven, dan springen de oorspronkelijke herinneringen eruit. De eerste keer dat je dat geweldige restaurant bezocht lijkt veel intenser dan de volgende keren. Alle keren daarna lijken te zijn verweven tot slechts één grote herinnering, je kunt de verschillende bezoekjes mogelijk niet eens meer goed uit elkaar houden.

Wanneer je je leven wilt verrijken moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk nieuwe herinneringen aanmaakt. Doe constant nieuwe dingen, verken nieuwe omgevingen, eet nieuwe gerechten, ontmoet nieuwe mensen. Blijf jezelf uitdagen en je zult constant nieuwe herinneringen aanmaken die je leven intenser maken.

3. Ervaar nieuwe en spannende dingen

Wil je supersnel je leven verrijken? Doe dan niet gewoon nieuwe dingen, maar doe spannende dingen.

Wat zijn spannende dingen? Spannende dingen zijn nieuwe ervaringen die buiten je comfort-zone liggen. Het is dus niet alleen nieuw voor je, maar je vindt het eigenlijk ook een beetje eng.

Hoe vaker je jezelf net even buiten je comfort-zone duwt, des te meer intense ervaringen je zult beleven. De eerste keer presenteren voor een grote groep, de eerste keer optreden voor televisie, de eerste keer bungeejumpen. Stuk voor stuk spannende activiteiten die niet alleen nieuw zijn, maar ook nog eens buiten je comfort-zone liggen.

Wanneer je spannende dingen doet dan verrijk je je leven in turbo-snelheid. Dus geef jezelf af en toe een klein schopje onder je kont. Heb een beetje lef, en doe enge dingen.

4. Investeer in de mensen om je heen

Naast het hebben van geweldige ervaringen draait een rijk leven ook om geweldige mensen. Investeer daarom eindeloos in je relaties met de mensen om je heen. Verstevig je vriendschappen, haal de familiebanden aan, bouw een goede band op met je collega’s.

Wanneer jij investeert in mensen, zullen mensen ook in jou investeren. Wanneer jij complimenteus bent, zullen mensen positiever naar jou worden. Als jij je kwetsbaar opstelt, zullen anderen dat ook bij jou doen. Als jij betrouwbaar bent, zullen andere je vertrouwen etc.

Daarnaast kun je met leuke mensen geweldige ervaringen beleven. Want zeg nou zelf, het leven is een beetje saai in je eentje. Door nieuwe ervaringen op te doen met geweldige mensen kun je je leven aanzienlijk verrijken.

Ga aan de slag en verrijk je leven!
Geld en rijkdom zijn twee verschillende dingen. Je hebt geen rijk leven als je miljonair bent en tegelijkertijd in een sleur zit. Sterker nog, als je vrijwel nooit iets meemaakt waarvan je hart sneller gaat kloppen, dan leef je niet voluit.

Wees creatief, beleef nieuwe dingen en geniet van de mensen om je heen. Blijf dit de rest van je leven doen, en merk hoe je kunt terugkijken op duizenden geweldige momenten die je leven echt de moeite waard hebben gemaakt

De tijd vliegt

Tijd is iets ontastbaars. Het is je vriend en je vijand. Soms vind je het fijn als de tijd zo snel mogelijk voorbij vliegt, op andere momenten wil je de klok het liefst stil zetten. Feit is dat je met tijd zult moeten leven en dat je er in de tussentijd maar beter het beste van kan maken.

Je krijgt iedere seconde maar één keer

Heb je weleens stilgestaan bij de schoonheid van een seconde? Je krijgt iedere seconde namelijk maar één keer. Nadat hij voorbij is zal die seconde nooit meer terugkomen.

Je zult nooit meer de kans krijgen om die seconde anders te gebruiken. Dat maakt tijd kostbaarder dan geld. Wanneer je geld verliest kun je het altijd weer terug verdienen, voor verloren tijd geldt dit niet. Weg is weg.

De grote vraag: Heb jij de afgelopen seconde goed besteed?

Als je iedere seconde, iedere minuut en ieder uur maar één keer te besteden hebt kun je jezelf de vraag stellen of je ze op de juiste manier inzet. Waar besteed jij je tijd aan? Vind je deze bezigheden de tijd echt waard als je er goed over nadenkt?

Als je er vanuit gaat dat je op aarde bent om je dromen te verwezenlijken, dan is het slim om zoveel mogelijk tijd in te zetten om je dromen te bereiken. De dromen die uit je binnenste komen bovendrijven zijn de zaken die jouw gelukkig zullen maken. Het is dus slim om hier je tijd aan te besteden.


Tijd is altijd relatief
Wist je dat een minuut absoluut niet altijd dezelfde minuut hoeft te zijn? Onze perceptie van tijd is namelijk sterk afhankelijk van wat wij aan het doen zijn. Wanneer je zeer gefocust met iets bezig


bent (met werk, een achtbaan of bijvoorbeeld seks) lijkt het bijvoorbeeld of de tijd vliegt. Wanneer je een hele middag uit het raam zit te kijken lijkt het alsof iedere minuut een halfuur duurt.

Zo lijkt je leven bijvoorbeeld langer als je regelmatig nieuwe indrukken opdoet. Je hersenen nemen bij nieuwe indrukken namelijk de moeite om ze allemaal op te slaan. Daarom lijkt je jeugd in verhouding veel langer dan de twintig jaar die daarop volgen. Je doet veel nieuwe indrukken op die allemaal worden opgeslagen. Dingen die je vaker ziet of meemaakt worden minder sterk opgeslagen omdat ze minder indruk op je maken.

Wil je het gevoel hebben dat je leven lang is? Doe dan zo veel mogelijk nieuwe indrukken op. Dit wordt steeds moeilijker naarmate je ouder wordt, dus je zult er steeds harder aan moeten werken. Tijd is relatief, hoe meer je meemaakt des te meer tijd je lijkt te hebben.

Probeer tijd hoger te waarderen

Omgaan met tijd kan voor veel mensen lastig zijn omdat ze zich opgejaagd voelen door de klok. Zodra je echter beseft dat de klok slechts relatief is kun je hem net zo goed op de achtergrond plaatsen.

Probeer van iedere minuut in je leven te genieten. Ervaar het moment met je volle aandacht, haal het meeste uit iedere seconde.

Tijd is schaars en tijd is kostbaar. Het is een van de weinige dingen die we als mensen niet kunnen maken. Het is er in overvloed, maar het glipt razendsnel door je vingers als je er niet bewust mee omgaat. Besteed je tijd aan zaken die er voor jou echt toe doen, en ervaar iedere seconde bewust. Zo besteed je je tijd in één keer goed.